Bestuurlijke hoofdlijn

Voor u ligt de tweede begroting van dit college.

Topprioriteit van het college is de uitrol van de wijkaanpak. Daarmee geeft het college een kwaliteitsimpuls aan wijken die extra aandacht vragen op gebied van uitstraling, leefbaarheid en saamhorigheid. De Kuenenpleinbuurt en Oosterwijk kunnen rekenen op bestuurlijke betrokkenheid en slimme interventies om de leefbaarheid te vergroten.

Bestuurlijke verandering en veiligheid komen in de wijkaanpak samen met sociale aspecten, zoals gezondheid en leefbaarheid. We zetten daarbij in op zichtbare verbetering op de korte termijn. Uiteraard laten we de aandacht niet verslappen: de wijkaanpak is een traject van de lange adem. Per wijk houden we aandacht voor alle facetten die bijdragen aan een prettige leefomgeving.

Groene sport-, speel- en ontmoetingsplekken voor jong en oud vinden we belangrijk. Bij alle herinrichtingen hebben we oog voor ruimte die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten. Speelplekken richten we in als klimaatbestendige beweeg- en ontmoetingsplekken voor alle leeftijden. Uitgangspunt daarbij is dat bewegen voor iedereen toegankelijk moet zijn: van jong tot oud, met of zonder beperking.  

In het kader van sport en ontmoeten blijven we ons inzetten voor een gezamenlijk zwembad met gemeente Heemskerk. Ook geven we in 2024 uitvoering aan het vernieuwde Sportpark Adrichem.

Beverwijk wil een kindvriendelijke stad zijn, met kansen voor ieder kind. Het is dan ook schrijnend dat 1 op de 13 kinderen in armoede leeft. Armoede kan een serieuze barrière vormen voor zowel kinderen als volwassenen. Het college ontwikkelt daarom een bredere visie op (verborgen) armoede en een bredere aanpak ervan.

De ontwikkeling van een kind vindt voor een belangrijk deel plaats op school. Het terugdringen van onderwijsachterstanden en een goede aansluiting tussen peuterspeelzaal en basisschool zijn daarom van belang, net als goede huisvesting. Een aantal scholen in onze gemeente moet dringend verbouwd of opnieuw gebouwd worden. Dat doen we volgens een integraal huisvestingsplan. Voor het IKC IJmond maken we nog voor 2024 de locatie bekend, daarna starten de voorbereidingen.

Het versnellen van woningbouw is ook in 2024 een prioriteit voor het college. We maken ons zorgen over de marktomstandigheden en zien dat projectontwikkelaars huiverig zijn. Hoewel sommige projecten uitgesteld worden of als lastig haalbaar ervaren worden, zijn er nog altijd veel initiatieven voor woningbouw, ook buiten de Spoorzone, en komt er een aantal projecten aan.

Die initiatieven willen we zo goed mogelijk faciliteren. Dat doen we onder andere via de Omgevingswet, die 1 januari 2024 in werking treedt, en via het Bouwberaad IJmond. In het bouwberaad bundelen gemeenten in de regio, ontwikkelaars, makelaars en woningcorporaties hun krachten om zo snel mogelijk passende woningen te realiseren in een prettige leefomgeving.

Een prominent project is de Spoorzone. In 2024 bouwt Dreefbeheer verder aan het eerste wooncomplex op het Marloterrein en start de ruimtelijke procedure voor meer dan 200 woningen op Ankie’s Hoeve. Ook de ontwikkeling van het Bazaargebied – met ambitieuze plannen voor de bouw van zo’n 3.000 à 4.000 duurzame woningen, bedrijfsruimten, horeca en voorzieningen - krijgt in 2024 verder vorm.

Uiteraard houden we ook oog voor de bestaande stad. We bepleiten bij de Provincie en het Rijk een impuls voor bestaande wijken. Bij het herinrichten en vernieuwen van oudere wijken zoeken we samen met woningcorporaties, ontwikkelaars en bouwbedrijven naar mogelijkheden om woningen toe te voegen, zoals nu al gebeurt in de Kuenenpleinbuurt.

Daarbij maken we meteen een duurzame transitie: dankzij energiebesparende maatregelen krijgen woningen een beter energielabel en we helpen huishoudens met een aansluiting op het warmtenet.

In Wijk aan Zee kijken we samen met partners op het vlak van welzijn, zorg, sport en onderwijs naar kansen en mogelijkheden voor fysieke clustering. Zo spelen we locaties vrij voor woningbouw. Daarnaast zetten we in op ontwikkeling van het terrein van Camping Aardenburg.

We hebben oog voor de behoeften van jongeren en starters op de woningmarkt. En onderzoeken instrumenten voor meer sturingskracht, zoals een doelgroepenverordening en mogelijkheden om sociale huur- en koopwoningen toe te wijzen.

Onze wens voor meer woningen, groen en gezellige verblijfsplekken vraagt om aanpassingen in het parkeerbeleid. Stapsgewijs voeren we maatregelen in om het parkeren beter te reguleren. Daarbij betrekken we inwoners en ondernemers zorgvuldig.

Economisch gezien hebben sommige winkeliers het niet makkelijk en leegstand blijft een uitdaging. Toch zien we ook dat ons centrum in trek is bij investeerders, ontwikkelaars en ondernemers. Daarvan maken we gebruik om het centrum aantrekkelijker en levendiger te maken, zodat partijen zich graag blijven vestigen in ons centrumgebied.

Ook de uitstraling van de stad is daarbij belangrijk. We benutten de implementatie van de omgevingswet om gemeentelijke monumenten en erfgoed een prominentere plek te geven.

We zijn trots op het ondernemende karakter van de stad. Veel ondernemers zijn hard op weg om hun bedrijf klaar te stomen voor een groene toekomst. Het investeringsfonds ROM InWest en de Europese JTF-subsidie jagen die ontwikkeling aan. De haven krijgt in 2024 een impuls om toekomstbestendig te worden.

We versterken de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en de arbeidsmarkt via Techport. Ook richten we samen met de regio een regionaal werkcentrum op waar mensen terechtkunnen met al hun vragen over werk.

Voor de toekomst van Tata in de IJmond wordt 2024 waarschijnlijk het jaar van de waarheid. Wij zetten samen met de provincie en IJmond-gemeenten in op gezonde lucht en groen staal. In 2024 hopen we samen met andere overheden, Tata én omwonenden een scenario te hebben waar we in geloven: rendabel en acceptabel.

We dragen onze dienstverlening aan inwoners hoog in het vaandel en blijven die ook in 2024 verbeteren. We nemen maatregelen om de klanttevredenheid te verhogen en om bezoekers prettiger te ontvangen. Ook zorgen we ervoor dat uitingen vanuit de gemeente voor inwoners direct duidelijk en herkenbaar zijn.

Het college presenteert u een sluitende begroting voor het komende jaar. Wel maakt het college zich zorgen over de financiering vanuit het Rijk voor de komende jaren. Dat signaal blijven we waar mogelijk afgeven.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 11:28:25 met de export van 11/15/2023 11:15:18