Paragrafen

Grondbeleid

In de nota grondbeleid is vastgelegd dat gemeente Beverwijk bij voorkeur een facilitair grondbeleid voert. Met het in werking treden van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening en de Grondexploitatiewet ontstaat de plicht om kosten voor publieke werken zo mogelijk te verhalen op eigenaren van de te ontwikkelen kavels binnen een bestemmingsplan. In de Omgevingswet zal deze verplichting blijven. De gemeente streeft ernaar om het kostenverhaal met grondeigenaren zoveel mogelijk in anterieure overeenkomsten vast te leggen.
Instrumenten grondbeleid:
• Gronden die tijdelijk in het bezit van de gemeente zijn of komen, worden beheerd door een huur-, gebruiks- of pachtovereenkomst aan te gaan met de verkopende partij of een derde.
• De gemeentelijke kosten voor bouwontwikkelingen op particuliere gronden worden verhaald op de grondeigenaar en/of exploitant door een anterieure overeenkomst (wettelijk verplicht).
• De uitgifte van gronden wordt op basis van de grondprijzennota gedaan.

Voor de grote projecten worden samenwerkingsovereenkomsten opgesteld, waarbinnen de randvoorwaarden voor levering en betaling van de gronden worden opgenomen. Bij overige ontwikkelingen wordt volstaan met een verkoop- of exploitatieovereenkomst.
De beleidsuitgangspunten voor reserves voor grondzaken in relatie tot de risico's van de grondzaken zijn:

Naam van de reserve

Grondexploitaties

Doel van de reserve

Buffer voor het opvangen van risico's tot grondexploitaties en voor het dekken van voorbereidingskredieten.

Voeding

Overheveling vanuit algemene reserve/ tussentijdse winstneming grondexploitatie. Jaarlijks wordt in het Meerjarenperspectief Grondexploitaties beoordeeld of de reserve van voldoende omvang is op basis van de weerstandsratio grondexploitaties en de omvang van de risico's.

Bestedingsraming

Dekking van verliesgevende grondexploitaties en voor het dekken van voorbereidingskredieten.

Maximale omvang

Ratio van 1,4 (zie voor toelichting nota reserves en voorzieningen).

Minimale omvang

Ratio van 1,0 met een ondergrens van € 2 miljoen voor risico's.

Maximale looptijd

Onbeperkt.

Bijzonderheden

Als de ratio 1,0 bedraagt, houdt dit in dat alle risico's zijn afgedekt door de omvang van de bestemmingsreserve. Als de omvang van deze reserve hoger is dan de ratio van 1,4 betekent dit niet dat wordt afgeroomd naar de algemene reserve omdat deze reserve ook is ingesteld voor het dekken van voorbereidingskredieten.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 11:28:25 met de export van 11/15/2023 11:15:18