Economie

Wat gaat het college daarvoor doen?

Wat gaat het college daarvoor doen?

Samenwerken en faciliteren
We onderhouden nauw contact met het georganiseerde bedrijfsleven en werken aan het vergroten van hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid door hen te faciliteren en ondersteunen bij het opzetten van samenwerkingsverbanden en fondsvorming (ondernemersfonds). Dit doen we zowel lokaal (centrum, bedrijventerreinen, wijkcentra etc.) als regionaal. We werken samen met de buurgemeenten, OV IJmond en andere ondernemersvereniging en netwerken waar het gaat om bijv. profilering, het delen van informatie en het versterken van het ondernemersklimaat. In 2024 volgt een voorstel voor beleid ter ondersteuning van de realisatie van lokale (ondernemers)activiteiten en -initiatieven, bijvoorbeeld via subsidies.
Transities en profilering
De rol en stevige positie van de IJmond bij de energie- en circulaire transitie en verduurzamingsopgaven geven onze regio een duidelijk economisch profiel als de eerste groene industriezone van Nederland. We dragen dit uit, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor partners als Techport en AYOP. Een goede besteding van de financiële middelen uit het Just Transition Fund (JTF) is hierbij ook behulpzaam.
Vanuit de Economische Samenwerking IJmond (ESIJ) geven de drie IJmond-gemeenten uitvoering aan onder meer het regionaal economisch gebiedsprogramma. In dit programma ligt de focus op het verder versterken van de maakindustrie en het haven- en offshorecluster in onze regio. Met dat perspectief volgen wij de ontwikkelingen bij Tata Steel op de voet voor een succesvolle transitie naar groen staalbedrijf waar je gezond naast kunt wonen. Voor de economische kracht van onze regio is de ontwikkeling van Tata Steel naar een schoner en duurzaam productieproces essentieel.

Belangen en beleidsambities
Beverwijk behartigt de (economische) belangen op veel verschillende tafels. Via bijvoorbeeld de ESIJ, Techport, Greenbiz, het Regionaal Werkbedrijf, het Projectbureau Noordzeekanaalgebied (NZKG) en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) maken we ons hard voor het realiseren van de eigen beleidsambities, zoals het versterken van onze economie met nieuwe bedrijvigheid, en het verbeteren van de brede welvaart in Beverwijk en de IJmond.

Aantrekkelijk centrum met aansprekende evenementen
Samen met de (centrum)ondernemers, pandeigenaren, makelaars, etc. zetten we in op een aantrekkelijk centrumgebied, het doorontwikkelen van mogelijkheden voor de invulling van leegstaande panden en de verbetering van het bestaande winkelaanbod. Voldoende en aansprekende evenementen in stad en centrum dragen daaraan bij. Voor de weekmarkt volgt een voorstel voor de herziening/actualisatie van de Marktverordening Beverwijk (uit 2019).
In 2024 monitoren we het functioneren van het Ondernemersfonds. Het fonds richt zich op het versterken van het ondernemersklimaat en de verschillende economische focusgebieden, o.a. door evenementen en activiteiten in de stad mogelijk te maken.

Spoorzone
We werken verder aan de ontwikkeling van (onderdelen van) het programma Spoorzone, aan zowel de oost- als de westzijde van de stad. Daarbij houden we rekening met de uitkomsten van de verschillende (nog lopende) onderzoeken.

Toerisme en recreatie
Beverwijk en Wijk aan Zee hebben een aantrekkelijk toeristisch en recreatief aanbod en een sterk ontwikkelde toeristische sector. We richten ons op meer, vaker terugkomende en langer verblijvende (toeristische) bezoekers. Dat moet resulteren in meer toeristisch-economische omzet, een grotere lokale werkgelegenheid en het behouden en/of (door)ontwikkelen van het lokale voorzieningenniveau.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 11:28:25 met de export van 11/15/2023 11:15:18