Volkshuisvesting, leefomgeving en stedelijke vernieuwing

Wat gaat het college daarvoor doen?

Wat gaat het college daarvoor doen?

Versnelling van woningbouw
Het college zet in op versnelling van woningbouw; zowel aan stadskant van de Spoorzone als op het Bazaarterrein als bij herstructurering en transformatie van oudere stadswijken en vele kleine bouwlocaties.

Bij de stadskant van de Spoorzone en het Bazaarterrein
Aan de Stadskant werken we de stedenbouwkundige plannen (ook voor deellocaties) verder uit en starten we deels met uitvoering. Een integraal "Plan Openbare ruimte" wordt vastgesteld, inclusief een ontwerp voor het zuidelijk deel van het Spoorpark.
Met het Rijk maken we afspraken over het gebruik van rijksgronden en onze subsidieaanvraag Woningbouwimpuls (WBI) ten behoeve van realisering van het Spoorpark.
We werken een concreet voorstel uit voor de realisatie van een parkeerhub, waarbij de P&R, het Meerplein, de Halve Maan en Wijckerpoort zoeklocaties vormen. De parkeerhub is onderdeel van de WBI-aanvraag.
Voor Ankie´s Hoeve ronden we de ruimtelijke procedure voor de wijziging van het gebruik af en starten we met de omgevingsvergunningprocedure. Ook ronden we de beheersovereenkomst met SBB af en het haalbaarheidsonderzoek naar het aanvullende programma bij de bioscoop. Bij een positieve uitkomst maken we vervolgafspraken.
Met Velsen maken we concrete afspraken  over het in ontwikkeling brengen van Wijckerpoort. Vooralsnog wordt het terrein het komende jaar beter verlicht, zodat het ook in de avond en nacht beter gebruikt kan worden voor centrumparkeren.
Voor het Meerplein wordt een ontwikkelkader vastgesteld ten behoeve van de op te starten marktselectie(s). 
Op basis van de samenwerkingsovereenkomst met de NS wordt het ontwikkelkader voor de P&R en het Station (oude fietsenstalling) verder uitgewerkt en vastgesteld.
Op het Marloterrein wordt in 2024 verder gebouwd aan het eerste wooncomplex. Met Dreefbeheer starten we de gesprekken over een volgende fase.
Aan de Business Dockszijde van Spoorzone wordt een Spelregelkaart vastgesteld, die houvast en initiatief moet geven voor nieuwe ontwikkelingen. 
Voor zowel het Bazaargebied als de Parallelweg Zuidwest wordt een onderzoek naar de haalbaarheid afgerond en vastgesteld. Daarna kunnen we concrete afspraken maken over het wijzigen van de omgevingsverordening en kan zo mogelijk gestart worden met de vervolgfase.

Bij herstructurering en transformatie van oudere stadswijken en kleine bouwlocaties
Samen met Pré Wonen herstructureren wij de Kuenenpleinbuurt conform een integrale gebiedsvisie en werken wij aan een visie op herstructurering van Meerestein Noord.
De Kuenenpleinbuurt is verouderd corporatiebezit met een kwetsbaar woonmilieu. Een mix aan ingrepen in bestaand en nieuw vastgoed en de omliggende openbare ruimte moet hier verandering in brengen. Primaire taken van de corporaties zijn het toevoegen van woningen en het brengen van meer diversiteit in het woningaanbod. De gemeente faciliteert met name de nieuwbouwplannen en maakt de openbare ruimte toekomstbestendig ter verbetering van de leefbaarheid. Focusgebieden voor het college zijn met name het Kuenenplein en het gebied bij de Bergerslaan. De gemeente werkt samen met Provincie en IJmond gemeenten aan een regionale aanpak voor stedelijke vernieuwing.
In Wijk aan Zee onderzoeken wij samen met partners de duurzame toekomst van accommodaties (welzijn, zorg, sport en onderwijs) op kansen en mogelijkheden voor fysieke clustering, waarmee locaties vrij kunnen komen voor woningbouw. Een projectleider zal de woningbouw aanjagen.
We doen onderzoek naar (mogelijke locaties voor) woonwagenstandplaatsen en we onderzoeken de status en inpassing van woonboten.

Voldoende passende woningen in gemengde wijken                                                                                                     Het bieden van mogelijkheden voor een wooncarrière en de versnelling:

  • We onderzoeken instrumenten die de gemeente sturingskracht geven op het ontwikkelen van een gewenst (woning)bouwprogramma en het realiseren van betaalbare woningen ondersteunen. Een doelgroepenverordening maakt hier onderdeel van uit.
  • We ontwikkelen, samen met gemeente Heemskerk, een Woonzorgvisie gericht op huisvesting van bijzondere doelgroepen opgenomen in de wet.  
  • We herzien de Huisvestingsverordening op de nieuwe Huisvestingswet met nieuwe mogelijkheden voor toewijzing van sociale huur en koopwoningen.
  • We onderzoeken de mogelijkheden op tijdelijke woonvormen en transformatie van vastgoed en bepalen de doelgroepen hiervoor.
  • We zorgen voor een afwegingskader voor de uitstraling van bouwplannen, met name voor een kwalitatieve sturing binnen de planvorming van de Spoorzone.
  • We onderzoeken of het huidige vastgoed- en grondexploitatie-instrumentarium nog voldoet en onderzoeken specifiek de mogelijkheden voor actief grondbeleid.
  • We bestrijden Leegstand en illegaal gebruik en verhuur van woningen.
  • Aan de hand van een externe beoordeling voegen we beeldbepalende panden, gebieden en straatwanden toe aan de bestaande lijst van monumenten en beeldbepalende panden.

Omgevingswet
De Omgevingsvisie Beverwijk wordt verder uitgewerkt en ter vaststelling aangeboden, ondersteund met een Omgevings Effect Rapportage. Een eerste Omgevingsplan voor een deelgebied van Beverwijk wordt opgesteld en ter vaststelling aangeboden. Diverse instrumentaria en implementaties worden verder uitgewerkt en uitgevoerd om beter binnen de nieuwe regels van de Omgevingswet te kunnen werken.

Gebiedsoverstijgende (bovengemeentelijke) ruimtelijke opgaven
Binnen de samenwerkingsverbanden Metropool Regio Amsterdam (MRA) en het Noordzeekanaalgebied (NZKG) worden gebiedsoverstijgende ruimtelijke opgaven gecoördineerd en gezamenlijk afspraken gemaakt met het Rijk. Het gaat in 2024 om de uitvoeringsagenda’s van de NOVEX MRA en de NOVEX NZKG. In 2024 komt er ook een nieuwe MRA agenda 2024-2028, die aan de raden en staten wordt voorgelegd om te worden onderschreven.
Beverwijk werkt ook in 2024 mee aan de uitvoering van TenneT-projecten voor aanlandingen van Wind op Zee (West Beta) en de netwerkverzwaring Beverwijk-Oterleek. (Het project HKN West Alpha is in 2023 afgerond). Het doel van Beverwijk is het bewaken, begeleiden en inbrengen van de belangen van Beverwijk en Wijk aan Zee. In 2024 gaat het om de volgende werkzaamheden:

  • Het project “Hollandse Kust West Beta”(gestart in 2023) komt verder in uitvoering. De verwachting is dat dit project geen grote overlast geeft in Beverwijk.
  • Het project “Netuitbreiding Beverwijk-Oterleek” komt in 2024 e.v. ook verder in uitvoering met nieuwe kabelverbindingen aan de Ringvaartweg en een schakelstation op het Bazaarterrein.

Daarnaast staat een aantal andere infrastructurele projecten aangaande energie opwek en transport van grote omvang op stapel, geïnitieerd of begeleid door de hogere overheden. Er moet nog onderzocht worden welke expertise in welke hoeveelheid hiervoor nodig is.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 11:28:25 met de export van 11/15/2023 11:15:18