Volksgezondheid en Milieu

Verbonden partijen overzicht

Omgevingsdienst IJmond

Programma

Volksgezondheid en milieu (7)

Vestigingsplaats

Beverwijk

Website

www.odijmond.nl

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regelingen

Deelnemende partijen

Gemeente Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen, Haarlem, provincie Noord-Holland, Purmerend, Bloemendaal, Heemstede, Zandvoort, Waterland, Wormerland, Landsmeer, Oostzaan en Edam-Volendam

Bestuurlijke vertegenwoordiging

Wethouder B.G.P. van den Berg

Openbaar belang

  • De Omgevingsdienst IJmond (ODIJ) heeft tot doel het zo effectief en efficiënt mogelijk voorbereiden, waaronder (gevraagd en ongevraagd) adviseren en het (laten) uitvoeren van de integrale milieutaken van de deelnemers.
  • De ODIJ en de deelnemende gemeenten maken toetsbare afspraken over de omvang en de kwaliteit van de te leveren producten en diensten, evenals de daaraan verbonden kosten.
  • Voor deze gemeenten voert de ODIJ minimaal de milieuhandhaving van zware bedrijven en de ketenhandhaving asbest en grond uit (het zogenaamde basistakenpakket).
  • Door decentralisatie van de handhavingstaken zijn de provinciale bedrijven in de aangesloten gemeenten ook bij de ODIJ ondergebracht.
  • De ODIJ voert in mandaat van de Provincie ook de vergunningverlening, toezicht en handhaving op bodemverontreiniging en bodemsanering uit

Visie op de verbonden partij

  • Het behouden en waar mogelijk verbeteren van de milieukwaliteit waarbij duurzaamheid en leefbaarheid als standaard centraal staan
  • In het Milieubeleidsplan 2015-2020 van gemeente Beverwijk (zie hiervoor ook webpagina vastgesteld beleid) is het realiseren van de doelstellingen van het Energie akkoord leidend geweest
  • Voor het verbeteren van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving zijn beleidsnotities vastgesteld op het gebied van milieuhandhaving, lucht, geluid, Schiphol, bodem en externe veiligheid
  • Voor wettelijke taken is het de ambitie om (blijvend) aan de wettelijke normen te voldoen

Beleidsvoornemens

In 2023 voert Omgevingsdienst IJmond het volgende voor Beverwijk uit:

  • Uitvoering geven aan het milieubeleidsplan 2021-2025.
  • Uitvoering geven aan de het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit 2021-2025.
  • Opstellen van het Actieplan Geluid 2024-2028.
  • Het verduurzamen van de mobiliteit via IJmond Bereikbaar. In 2023 wordt de werkgeversaanpak (verduurzaming vervoer personeel) voortgezet en de aanpak Goederenvervoer waarin bedrijven gestimuleerd worden om de logistiek van goederen te verduurzamen (beperken emissies schadelijke stoffen en CO2) door bijvoorbeeld elektrisch vervoer.
  • Greenbiz: Bedrijven worden gestimuleerd om zonnepanelen op hun gebouwen te plaatsen. Bedrijven worden hierbij ondersteund met het aanvragen van subsidie voor zonnepanelen. De opgewekte energie wordt via een platform met vraag en aanbod uitgewisseld (lokale energiemarkt).  Verder wordt energiebesparing (o.a. met energiescans) en de circulaire economie (o.a. hergebruik en uitwisseling grondstoffen) bij bedrijven gestimuleerd. Complementair aan Greenbiz geeft ODIJ uitvoering aan het Energiebeparingsakkoord van de provincie Noord-Holland. De gemeente heeft dit akkoord ondertekend. ODIJ zet in op stimulerend toezicht op bedrijven die een wettelijke verplichting hebben op het gebied van energiebesparing.
  • Green deal zorg: ODIJ ondersteunt de zorginstellingen met kennisbijeenkomsten over het verder verduurzamen van deze organisaties.
  • Het stimuleren van duurzame maatregelen bij particuliere woningeigenaren in het kader van het Regionale energiebesparingsprogramma).
  • De duurzaamheidslening voor duurzame maatregelen bij particuliere woningeigenaren wordt geëvalueerd. Op basis van de evaluatie wordt de duurzaamheidslening al dan niet verlengd.
  • ODIJ adviseert inzake de Cluster Energietransitie Strategie (CES) en heeft de projectleiding over de subsidie project Just Transition fund (JTF). Zowel de CES als JTF gaan over de energietransitie van de industrie in het Noordzeekanaalgebied.
  • ODIJ trekt de wijkuitvoeringsplannen en bereidt het opstellen van de plannen voor.
  • Bodem: Met de intrede van de Omgevingswet (1-1-2023) zal provincie Noord-Holland een aantal bodemtaken uit de Wet bodembescherming overdragen aan de gemeenten. Hiermee wordt de gemeente bevoegd gezag voor bodemverontreinigingen en sanering hiervan. Met de warme overdracht komen ook middelen mee. Hoeveel is nog niet bekend. ODIJ neemt ambtelijk deel in de klankbordgroep. De monitoring van de grondwaterverontreiniging ter plaatse van Aagtenpark wordt in 2022 geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie wordt de monitoring in de komende jaren al dan niet aangepast voortgezet.
  • Het beperken van hinder van vliegverkeerslawaai rondom Schiphol op basis van de Bestuurlijke agenda Schiphol. De gemeente blijft in IJmondiaal verband inzetten op het beperken van nachtvluchten boven de IJmond.
  • Omgevingsdienst IJmond volgt de ontwikkelingen rondom de stikstofproblematiek op de voet en adviseert de gemeente bij ruimtelijke projecten op dit aspect (en andere milieuaspecten zoals geluid).

(Wijziging) belang

Het aandeel van Beverwijk bedraagt 16,8%

tableCell7

Financieel (bedragen x € 1.000)

2022

2024

Eigen vermogen

616,6

486,7

Vreemd vermogen

7.895,5

8.981,3

Resultaat

0

0

Welke financiële bijdrage levert de gemeente?

984,9

1.209,6

Bron

Financiële toelichting

De Omgevingsdienst heeft een onderzoek naar het weerstandsvermogen uitgevoerd op verzoek van de gemeenteraden van de IJmond gemeenten. Hieruit blijkt dat het weerstandsvermogen verhoogd moet worden. Deze verhoging zal in 2024 gerealiseerd zijn. Tot dat moment loopt de gemeente het risico om extra bij te moeten dragen bij tegenvallende resultaten.

Risico's

ReinUnie

Programma

Volksgezondheid en milieu (7)

Vestigingsplaats

Heemskerk

Website

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regelingen

Deelnemende partijen

Gemeente Beverwijk, Velsen en Heemskerk

Bestuurlijke vertegenwoordiging

Wethouder B.G.P. van den Berg en J.W.J. Dorenbos

Openbaar belang

  • De gemeenschappelijke belangen van de deelnemers in de GR behartigen die verband houden met de (ver)koop en verhuur van opstallen (gebouwencomplex in Velsen-Zuid)
  • Bevordering van gemeenschappelijke standpuntbepaling voor afvalverwerking en reiniging
  • De afspraken over de taken en bevoegdheden zijn vastgelegd in de GR
  • In welke mate het openbaar belang in 2021 verandert op basis van de te besluiten toekomstnotitie zoals aangehaald bij "beleidsvoornemens" is nu nog niet bekend.

Visie op de verbonden partij

Beleidsvoornemens

(Wijziging) belang

tableCell7

Financieel (bedragen x € 1.000)

2022

2024

Eigen vermogen

1,7

2,0

Vreemd vermogen

2.724,2

2.253,6

Resultaat

0

0

Welke financiële bijdrage levert de gemeente?

5,5

5,5

Bron

Programmabegroting 2024 ReinUnie

Financiële toelichting

Risico's

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 11:28:25 met de export van 11/15/2023 11:15:18