Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Riolering en water (Programma 7)

Actueel beleidskader.

  • Op 6 april 2023 is het Water- en Rioleringsprogramma “Samen wijs met water” door de raad vastgesteld. Hierin is het beleid vastgelegd voor de invulling van de watertaken van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en van de gemeentelijke zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater.
  • Een goede waterkwaliteit en voldoende ruimte voor water is belangrijk. Het beleid voor het oppervlaktewater van Beverwijk is integraal opgenomen in het beleidsplan “Samen wijs met water”. HHNK is verantwoordelijk voor voldoende opvang en afvoer, terwijl gemeente Beverwijk ruimte reserveert in de bestemmingsplannen.

Kwaliteitsniveau en beheerplan.

Gemeentelijke watertaken

  • Gemeente Beverwijk beheert ongeveer 275 kilometer riool, bestaande uit verschillende stelsels. De belangrijkste zijn de droogweer- of vuilwaterafvoer (ca. 23%), de regenwaterafvoer (ca. 17%) en de gemengde riolering (gecombineerd vuil- en regenwater (ca. 40%). Ca. 14% van het totale stelsel dateert van voor 1960. Het stelsel is opgebouwd uit verschillende materialen, zoals beton en kunststof, met een te verwachten gemiddelde levensduur van 60 jaar. De riolering is grotendeels geïnspecteerd op onder andere de aspecten afstroming en stabiliteit. Gebiedsgerichte aanpak is de leidraad waarbij meerdere problemen in een wijk integraal aangepakt worden om zo een kwaliteitsslag te maken in de buitenruimte. Synergie tussen rioolonderhoud, rioolverbeteringen en een integrale aanpak van gebiedsgerichte rioolverbetering in woonwijken zijn daarbij van groot belang.

Ruimte voor water

  • In de zomer van 2014 bleken zowel riolering als oppervlaktewater ontoereikend om de extreme neerslag zonder overlast te verwerken. Door het veranderende klimaat treedt extreme neerslag steeds vaker op. In 2021 is het klimaatadaptatieplan vastgesteld, waarin de opgave omschreven is om onze stad voor 2050 klimaatbestendig te maken. We streven ernaar klimaatbestendigheid zoveel mogelijk te combineren met bestaande functies, zoals met een waterbergende wegfundering. Verschillende maatregelen om de stad klimaatbestendig te maken vragen echter ook ruimte. Zo wordt ruimte voor groen en water steeds belangrijker in de totale integrale afwegingen binnen de openbare ruimte. Waar mogelijk combineren we dat binnen projecten.

Financiële consequenties en de vertaling in de begroting.

Onderdeel van het Water- en Rioleringsprogramma is een herijking van doelen, maatregelen, middelen en de daarvoor benodigde kostendekking via de rioolheffing. Met het huidige budget is het college in staat om de riolering te laten onderhouden en zijn middelen gereserveerd om de opgave voor klimaatadaptatie in te kunnen vullen. Bij het vaststellen van het water- en rioleringsplan in april 2023 zijn ook de investeringskredieten voor de periode 2023-2027 beschikbaar gesteld. De uitvoering van het water- en rioleringsplan wordt uitgevoerd binnen de daarvoor door de raad beschikbaar gestelde budgetten.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 11:28:25 met de export van 11/15/2023 11:15:18