Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Groen (Programma 5)

Actueel beleidskader.

Groen zorgt voor een aantrekkelijke uitstraling van de leefomgeving en bepaalt in hoge mate de identiteit van stad, wijk, buurt en dorp. Waar groen aanwezig is, levert het een bijdrage aan de gezondheid van inwoners en de biodiversiteit. En het houdt dichtbebouwde gebieden leefbaar in tijden van een veranderend klimaat. Extreme hitte wordt gereduceerd en regenwater op natuurlijke manier opgevangen.

We gaan verder met het vergroenen van buurten en wijken. We verwijderen overbodige verharding waar het kan. Dat doen we zoveel mogelijk  in samenspraak met inwoners. We streven naar beeldbepalende bomen in overleg met de wijkbewoners. Groene voorzieningen bieden ruimte elkaar te ontmoeten, zijn toegankelijk voor alle inwoners en afgestemd op de verschillende behoeftes.

We werken aan een Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR). De LIOR biedt handvatten bij nieuwbouw en wijkreconstructies en borgt de leefbaarheid in de woonomgeving. Gezondheid (beweegvriendelijke, inclusieve leefomgeving), de ‘kindvriendelijke stad’ (sociale basis) en identiteit worden in samenhang gebracht met opgaven in de mobiliteit. De LIOR zorgt ervoor dat de leefomgeving groener, aantrekkelijker en klimaat adaptiever wordt.

We werken aan een Programma Groene Schoolpleinen. Het programma biedt handvatten aan schoolbesturen om de buitenruimte te vergroenen, regenwater vast te houden maar ook de speel- en educatiewaarde te verhogen. Het programma is een stimulans voor de scholen en bepaalt de randvoorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Voor de ‘Groene Westrand’ tussen Beverwijk en Binnenduinrandweg is in 2023 een beheerplan opgesteld. Op basis daarvan zal in 2024 en verder een aanbesteding worden gedaan voor het beheer van het gebied. Daarmee houdt de gemeente grip op de ontwikkeling van Park De Duinen en Park Westerhout. De natuurwaarde (biodiversiteit) kan hiermee worden verhoogd en de verblijfskwaliteit verbeterd. We geven hiermee invulling aan de doelstelling aan NatuurNetwerkNederland (NNN). Delen van het gebied hebben de status NNN gebied.

Kwaliteitsniveau en beheerplan.

Financiële consequenties en de vertaling in de begroting.

  • Het benodigde structurele budget voor dagelijks onderhoud, omvormingsprojecten en kapitaallasten is opgenomen in de meerjarenbegroting in programma sport, cultuur en recreatie.
  • Binnen de door de raad vastgestelde begroting wordt jaarlijks een geactualiseerd uitvoeringsprogramma opgesteld met benodigde budgetten en/of investeringskredieten voor de openbare ruimte, dit is inclusief de kunstwerken, verkeersinstallaties, omvormingen groen e.d. Één van de doelstellingen hiervan is om achterstallig onderhoud te voorkomen.
  • Voor 2024 wordt een krediet aangevraagd voor de aanplant van bomen langs de Plesmanweg en groenaanleg bij de reconstuctieprojecten Pilotenbuurt en Oosterwijk fase. Bij onderdeel Financiële begroting is dit opgenomen in de tabel meerjaren investeringen.
Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 11:28:25 met de export van 11/15/2023 11:15:18