Wat gaat het college daarvoor doen?
Sportbeleid en activering
Sportfaciliteiten en ontmoetingsplaatsen
We faciliteren onze inwoners en verenigingen met voldoende en goed toegankelijke sport- en speelfaciliteiten en een uitnodigende buitenruimte om te kunnen sporten of bewegen. Door het onderhouden van de subsidierelaties en de inzet van buurtsportcoaches zorgen we voor een zo passend mogelijk sport- en beweegaanbod voor iedereen.
We realiseren openbare ontmoetingsplaatsen met sport- en beweegaanbod voor alle leeftijden (bijv. Urban Gym, Doe-plekken).
Verenigingsondersteuner
In 2024 voegen we een verenigingsondersteuner toe aan de bestaande profielen. (Betreft € 50.000 kadernota Beverwijk Beweegt 7.7 - Combinatiefunctie / Brede regeling combinatiefuncties).
Nieuwe Sportnota
We stellen in 2024 een nieuwe sportnota op. In deze nota leggen we de verbinding met andere beleidsterreinen en het Gezond en Actief Leven Akkoord (zie hieronder). We werken de hieraan verbonden benodigde ambtelijke capaciteit en het uitvoeringsbudget nog verder uit.
Herontwikkeling Adrichem
In 2024 voeren we het gekozen scenario uit voor de herontwikkeling van Sportpark Adrichem, indien in 2023 hiervoor de keuze is gemaakt. Hierbij houden wij rekening met openbare ontmoetingsplaatsen met sport- en beweegaanbod voor jong én oud (doe-plekken).
Doorontwikkeling Sportbedrijf
Samen met de stichting Sportaccommodaties Beverwijk (SSB) en de gemeente Heemskerk onderzoeken we de doorontwikkeling van de stichting naar een Sportbedrijf IJmond.
Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
We werken aan de opgaven uit het (landelijk) vastgestelde Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Doel is investeren in gezondheidspreventie en afname van de druk op de zorg. Dit is een lokale en regionale opgave en omvat activiteiten op de domeinen volksgezondheid, sport, welzijn, cultuur en fysieke leefomgeving.
Voor de uitvoering van deze taken krijgt de gemeente extra budgetten (brede SPUK-regeling). Vanuit dit programma Sport, cultuur en recreatie zet het college in op het Lokaal Sportakkoord (in Beverwijk Leefstijlakkoord), de Brede regeling combinatiefuncties (buurtsportcoaches en cultuurcoaches), en de fysieke Leefomgeving. We zetten de budgetten zo in dat gezondheidsdoelen zo veel mogelijk gecombineerd worden en zoveel mogelijk inwoners hiervan profiteren. Zie ook programma's 6 en 7.
Cultuur en erfgoed
We maken een divers en breed cultureel aanbod toegankelijk. We bedden cultureel aanbod in in de Beverwijkse samenleving. We kijken naar mogelijkheden om aanbod te vernieuwen en werken regionaal samen waar dit mogelijk is. We voeren gesprekken met culturele partners over de subsidiëring van activiteiten, die aansluiten bij wensen en behoeften van onze inwoners, die uitdagen, verrassen en prikkelen.
Extra culturele activiteiten
We investeren extra in sociale en culturele activiteiten (zie voor de sociale activiteiten programma 6) en ontmoeting(-splekken), om eenzaamheid tegen te gaan en sociaal isolement te doorbreken. Een diversiteit aan culturele activiteiten stimuleert zinvolle ontmoetingen tussen jong en oud en vergroot de sociale cohesie.
Cultuureducatie
We voeren de rijksregeling Cultuureducatie met Kwaliteit uit. Jeugd maakt op school kennis met verschillende vormen van kunst en cultuur. Bovendien is dit een manier om kansengelijkheid, talentontwikkeling en cultuurparticipatie te stimuleren. Zie ook programma 4 Onderwijs.
Uitbreiding cultuurcoach
Vanuit de rijksregeling Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) zetten we in op een uitbreiding van de cultuurcoaches.
Kunst in de openbare ruimte
Zichtbaar maken van ons cultureel erfgoed in de openbare ruimte, omdat het onze stad en omgeving mooi maakt waardoor er veel te beleven, te leren en te genieten valt voor bewoners en bezoekers. Erfgoed is van betekenis voor onze stad en regio, voor onze inwoners en hun leefomgeving.
Erfgoed
We maken mede mogelijk dat het Museum Kennemerland en het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland ons culturele erfgoed bewaren en zichtbaar maken. En deze verbinden met de actualiteit van onze stad en regio en haar inwoners.
Er is een lijst met potentiële nieuwe gemeentelijke monumenten opgesteld in samenspraak met het Historisch Genootschap Midden Kennemerland voor het vaststellen van een derde tranche gemeentelijke monumenten. Naast panden geldt dit ook voor beeldbepalende straten/straatwanden. Hiervoor zullen redengevende beschrijvingen worden opgesteld door een extern bureau. De eigenaren van de panden zullen via participatie bij dit traject betrokken worden. De gemeenteraad zal de derde tranche gemeentelijke monumenten uiteindelijk vaststellen. Bij de invoering van de Omgevingswet per 1-1-2024 zal voor advisering over monumenten gebruik worden gemaakt van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van MOOI Noord-Holland.
Media
Ontwikkeling bibliotheek
We versterken de ingezette koers van een 'klassieke (uitleen)bibliotheek' naar een maatschappelijk betrokken bibliotheek. Die naast het stimuleren van lezen en leren ook een plek is voor informatie, ontmoeting en mediawijsheid voor jong en oud. De Bibliotheek is een belangrijke partner in het Taalhuis IJmond. Dit samenwerkingsverband zet zich in voor vermindering van het aantal laaggeletterden in de IJmond. Zie hiervoor ook het taakveld onderwijsbeleid en leerlingenzaken.
Lokale media
Het college zorgt voor de bekostiging van de lokale media-instelling. We zien erop toe dat de lokale media-instelling voldoende aandacht geeft aan het eigen verzorgingsgebied maar ook aan de samenwerking met andere lokale (IJmondiale) omroepen. Het college let daarbij op de onafhankelijkheid, de kwaliteit en diversiteit in de programmering. Belangrijk daarbij is de lokale informatie, het (politieke) nieuws, educatie en belangrijke (culturele) gebeurtenissen in het verzorgingsgebied. Het college vraagt van de lokale media-instelling om, naast radio en televisie, gebruik te maken van meerdere mediaplatforms, internet en social media.