Wat gaat het college daarvoor doen?
Volksgezondheid
Uitvoering geven aan de regionale nota gezondheidsbeleid 2021-2028 ’Samen gezond in Kennemerland’ en de Uitvoeringsagenda ‘Samen gezond in Beverwijk’.
Vanuit de regionale nota gezondheidsbeleid 2021-2028 en het Leefstijlakkoord werken we verder aan onder andere een rookvrije gemeente en een positieve en gezonde leefstijl. Het college zet zich hierin ook in om de gezondheidsvaardigheden van laaggeletterden te vergroten, zodat zij in staat zijn zelfstandig om te gaan met gezondheidsinformatie.
Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
We werken aan de opgaven uit het (landelijk) vastgestelde Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). En samen met de regiogemeenten uit Kennemerland aan de opgaven uit het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Doel van deze landelijke akkoorden is het investeren in gezondheidspreventie en afname van de druk op de zorg. Voor de uitvoering van deze taken krijgt de gemeente extra budgetten (brede SPUK). Vanuit dit programma Volksgezondheid zetten we in op Kansrijke start, Mentale gezondheid, Aanpak overgewicht en Bestrijding middelengebruik. We hebben speciale aandacht voor kinderen en jeugd. We zetten de budgetten zo in dat gezondheidsdoelen zo veel mogelijk gecombineerd worden en zoveel mogelijk inwoners hiervan profiteren. Zie ook programma's 5 en 6.
Duurzaamheid
Voor de uitvoering van de landelijke duurzaamheidsdoelstellingen en wetgeving is een gemeentelijk programma duurzaamheid opgesteld. Dit programma is in 2021 door de gemeenteraad vastgesteld en heeft een looptijd tot 2027. Het programma is gericht op uitvoering, werkt project- en sectoroverstijgend, richt zich zowel op de eigen organisatie als daarbuiten en kent een dynamisch karakter. Immers, het gaat over een langjarige opgave waarin de ontwikkelingen zich snel opvolgen, zowel technologisch, economisch als maatschappelijk.
Om overzicht en grip te krijgen op de uitvoering wordt gewerkt via vijf thema’s. Deze thema’s zijn weer uitgewerkt in separate deelprogramma’s.
- Klimaatadaptatie en Groen
- Energie en Warmte
- Luchtkwaliteit (primair via het thema Gezondheid), Mobiliteit en Milieu
- Circulaire Economie
- Duurzame Economie
De uitvoering van het programma wordt ondersteund door een communicatiestrategie gericht op verbinden, verhelderen, de weg wijzen en inspireren.
Onder meer vanwege het dynamische karakter van het programma en om te sturen op de uitvoering wordt jaarlijks op basis van de begroting een uitvoeringsplan duurzaamheid opgesteld.
Met de door de raad beschikbaar gestelde structurele middelen voor duurzaamheid en de toekenning van de CDOKE-gelden (Capaciteit Decentrale Overheden voor Klimaat en Energiebeleid) is de voor duurzaamheid noodzakelijke formatie op sterkte gebracht. Hiermee kan een groot aantal projecten en acties voortvarend worden uitgevoerd. De nog beschikbare incidentele middelen worden o.a. benut voor incidentele projectkosten en specifieke expertise. Daarnaast wordt onder meer de uitvoering van subsidietrajecten als de aanpak energiearmoede en de lokale aanpak isolatie gecontinueerd.
Het uitvoeringsplan 2024 geeft inzicht in de acties, de beoogde resultaten en de besteding van de middelen.
Milieu (uitbesteed aan ODIJ)
Er wordt extra ingezet op vergunningverlening Milieu Noordzeekanaalgebied in het kader van verduurzaming van het Noordzeekanaalgebied. We zetten ons extra in op het stikstofdossier door bij te dragen aan het versnellen van de vergunningverlening. We zetten in op het beperken van het geluidniveau van wegverkeer op basis van het nieuwe Actieplan Geluidshinder wegverkeer 2024-2028. Het tegengaan van geluidsoverlast van vliegverkeer rondom Schiphol willen we een vervolg geven met het actualiseren van de Bestuurlijke Agenda Vliegverkeer Schiphol voor de periode 2024-2027. Met de Omgevingswet krijgen we een aantal nieuwe taken op het gebied van beleid, vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van bodembeheer.
Afval
In 2024 wordt het grondstoffenplan 2024-2030 aan de raad aangeboden.